Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключи жътвата на ечемика в Сливенска област

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Приключи жътвата на ечемика в Сливенска област. Средният добив е по-висок от миналогодишния. По-ниски са обаче добивите от пшеница, ръж, тритикале и маслодайна рапица.

На 100% са ожънати ечемичените площи от 94 000 дка в Сливенска област. Средният добив е 349 кг от декар, докато миналогодишният е бил 328 кг. Прибрана е реколтата от 5-те хиляди дка тритикале, при среден добив 299 кг от дка. Добивите от ръж, тритикале, пшеница и маслодайна рапица са по-ниски от миналата година с по 10 до 40 кг на декар. Причина са интензивните валежи, последвани от дълга суша.

Досега са ожънати 85 на сто от засетите 414 000 дка с пшеница. Средният добив е 393 кг от дка. Добивът от засетите малки площи с ръж е 120 кг от дка. Прибрана е 84,5 на сто от маслодайната рапица. Пропаднали са 154 декара рапица в Новозагорско. Изкупните цени в момента са ниски - 0,30-0,32 лева без ДДС за килограм пшеница. Твърдата цена ще е ясна след края на жътвата, но ако падне под 0,30 лева за килограм, ще е пагубно за производителите, каза директорът на Областната дирекция "Земеделие и гори" Тодор Братанов. 

По публикацията работи: Щилияна Василева – кор. на БНР в Сливен
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна