Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николова: Решение е фирмите да доказват обезпеченост за конкретна обществена поръчка

Снимка: Архив

Ние сме и съвносители на част от разписаните нови текстове. Разбира се, нещата не се случиха по начина, по който на нас ни се иска, защото нашите мерки са комплексни, т.е. те трябва да се приложат цялостно, за да дадат този ефект и те са насочени в посока на превенция на корупцията. Но и малката стъпка, която е разписана в посока на създаване на електронни платформи, ние отчитаме всъщност като голяма, защото отново се поставя темата за електронизацията на обществените поръчки. Ние ще продължим да работим за останалата част от мерките, които съпътстват електронните платформи да се случат. Това заяви в предаването "Нещо повече" директорът на БОРКОР Елеонора Николова.

Според нея добро решение фирмите да доказват своята финансова обезпеченост за конкретната обществена поръчка. Това е възможност да се разшири пазарът на фирмите, които ще участват, смята тя.

Акцентът в евродирективата е поощряването на малките и средни предприятия, подчерта Николова и добави: Част от нормите, които сега фигурират в законопроекта, са насочени към малките и средни фирми, възможност до 30% от големите строителни обекти, които не са разделени на отделни сегменти, да бъдат предоставени на подизпълнители, грижата за това подизпълнителите да могат да получават своевременно своите възнаграждения, включително и директно от възложителя. /.../ Мерките са добре разписани в правилна посока. Текстовете, които в момента се създават, са в посока на повишаване на осведомеността на всички участници, подобряване на информацията, подавана към агенцията, но във всички случаи нещата могат да се случат при цялостно прилагане на всички антикорупционни мерки.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна