Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камен Ситнилски вероятно ще докаже, че не е манипулиран изборът на магистратите във ВСС

Снимка: Архив
Смятам, че Камен Ситнилски ще успее да докаже, че не е манипулиран изборът на магистратите във ВСС. Това заяви съдебният репортер на "Хоризонт" Силвия Великова в коментар за предаването "12+3".

Това писмо, според мен, има две цели. Едната е да накара тази инертна прокурорска маса да проговори и да вземе каквото и да е отношение, защото за разлика от съдиите, които често влизат в устата на вълка с критични позиции, прокурорите имат проблем с това да заемат публични позиции, особено когато не знаят какво мислят началниците им. В този смисъл, макар да има асоциация на прокурорите, тя нито по време на изборите за членове на ВСС взе отношение, нито се е изказвала по критични за прокурорската професия въпроси. Вторият много важен момент от това писмо е какво се случва с този бизнес със СРС-та, защото това, което казва Камен Ситнилски в писмото, е "вземете отношение към това безконтролно движение на СРС-та в пространството, защото в един момент те могат да ударят вас", каза тя.

Според Силвия Великова в сряда може и да не се стигне до избор на градски прокурор: Миналата седмица не се стигна до избор на апелативен прокурор на София. Сега може да се окаже, че е нецелесъобразно да се избира градски прокурор при тези съмнения, които съществуват около лобирания на висше ниво за кандидатите. Това е интересен тест, който ще покаже какво се случва в прокуратурата и най-вече ще покаже какво мисли главният прокурор за това, защото нека да не забравяме, прокуратурата колкото да казва, че има контролни органи и други институции, тя е тази, която отговаря за сигурността в държавата и този теч на СРС-та и това, което се случва с тефтерчето на Филип Златанов няма как прокуратурата да е невинна по отношение на това, че се е допускало с години да има такива злоупотреби.

Целия коментар чуйте от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени