Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръководителят на спасителите в Чили: Ако в "Ораново" има риск, трябва да бъде затворена

Снимка: БГНЕС

Най-важното за спасителната операция в момента е да се влезе в контакт със затрупаните миньори, да им се даде достъп до въздух и вода. Това ще им даде шанс за живот. Така действахме при срутването на мината в Чили. От изключително значение е техниката, с която се работи. Най-важното е да се вярва в Бог. При спасяването в Чили трябваше да направим сондажи на дълбочина 700 м, за да спасим хората бързо, за да им осигурим достъп до въздух, вода и храна. Най-важното сега е да се установи местонахождението на вашите миньори. Мината е голяма. 

Това каза за "Хоризонт до обед" Раул Дагнино, ръководител на спасителната мисия в мината "Сан Хосе" в Чили, където 33-ма миньори прекараха 69 дни под земята.

В Чили най-важното е осигураяването на безопасността на работещите под земята. В "Сан Хосе" също е имало нарушение на условията за безопасност. Собственикът на мината бе осъден на затвор, а мината бе иззета от държавата и закрита, за да се платят задълженията към работниците. Ако в "Ораново" има риск за живота на работещите там, мината трябва да бъде затворена. Много е трудно да има утеха за близките на загиналите в мината през последните години. Затова единственото решение да няма повече жертви е да бъде преустановена работата там.

Технологията и вярата в Господ спаси миньорите в Чили. Работихме 24 часа в продължение на 69 дни. Емоцията, която изживях след изваждането им на повърхността живи, бе неописуема. Оттогава животът ми се промени коренно, придоби друга стойност, каза още Раул Дагнино

Интервюто с Раул Дагнино можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна