Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пациентските организации не одобряват методиката за медицинските изделия

Снимка: БГНЕС

Методиката за медицинските изделия не се одобрява от пациентските организации, каза за "Хоризонт" Пламен Таушанов, председател на Българската асоциация за закрила на пациентите. Те предлагат на директора на Здравната каса да се запишат стандарти за качеството на медицинските изделия. Според Таушанов в момента много болници са се превърнали в дистрибутори на определени марки и неправилно насочват пациентите. Има и злоупотреби. Той е на мнение, че методиката няма да бъде приета. 

Нарушен е Законът за интеграция на хората с увреждания, защото методиката не е съгласувана с Националния съвет на хората с увреждания, съобщи Веска Събева, член на съвета.

Във връзка с чл. 6, ал. 3 всякакви предприети нормативни документи, които касаят хората с увреждания, трябва да минат на съгласувателна процедура през Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. Естествено не е направено. 

За да е в унисон методиката с Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, според Веска Събева е необходимо:

Тази методика трябва най-напред да влезе в Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, където имаме всички групи хора, които касаят тези медицински изделия, като можем да направим спешно работна група и да изчистим тези неща. 

Според Събева пациентът трябва да има всички документи на импланта и сам да решава коя фирма да избере, а лекарят само да препоръчва.

Пламен Таушанов се обяви за създаване на Фонд за обезщетение на пациентите:

Това, което ние искаме като пациентска организация, е да се въведе това право на пациента, както е във Франция, да се създаде Фонд за обезщетение на пациентите от увреждания, заразявания. Тогава, когато възникне такъв инцидент, Фондът да заплати обезщетението, посочи Таушанов.

 Репортажа на Гергана Хрисчева можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна