Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адел Ал Шахауи: Решението на ЕС за "Хизбула" ще има отражение в арабския свят

Снимка: Архив

Египетският журналист Адел Ал Шахауи каза в предаването "Събота 150", че последните протести в Кайро са резултат от терора, наложен от "Мюсюлмански братя".

Народът иска самостоятелна политика, иска независимостта си. Иска хляб и свобода, затова ще продължават да отстояват исканията си. Терорът на "Мюсюлмански братя" ще бъде ликвидиран и то съвсем скоро.

Адел Ал Шахауи коментира и решението на ЕС да включи военното крило на "Хизбула" в списъка на терористичните организации:

Това решение ще има отражение на геополитиката в региона. Свидетели сме на връщането на т.нар. "ос на умерените сили", която включва Саудитска Арабия и други държави срещу "Оста на злото" – Иран, "Хизбула" и Сирия. Това е политическо решение на ЕС и не е взето в световен мащаб. То може да даде тласък на Израел да започне военна акция срещу Ливан под предлог, че там има терористични атаки от страна на "Хизбула". Това решение идва в момент, в който "Хизбула" и Ливан празнуват юлските събития, когато Израел атакува Ливан. Мисля, че то е възнаграждение за Израел и в същото време ясен сигнал, че не трябва да продължават проектите на Западния бряг на река Йордан, коментира Адел Ал Шахауи.

Цялото интервю с него можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Георги Марков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени