Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Последно сбогом с маестро Найден Андреев

Снимка: Архив

В 11 часа в храм "Покров Богородичен" в София ще е поклонението пред големия български композитор и наш колега Найден Андреев, който почина на 28 юли на 68 годишна възраст.

Своята дейност, свързана с музиката, започва през 1966 година като ръководител на група "Пчелите". Първите му композиции са оркестровата пиеса "Добруджана" и песента "Кой София с обич заля" в текст и изпълнение на Михаил Белчев, отличена със златен медал на световния фестивал на младежта и студентите в София през 1968 година.

През 70-те години Андреев се утвърждава сред водещите български млади творци на забавна музика и създава редица популярни песни като "Младост", "Албена", "Устрем" и "И утре е ден". Композира музика за филми, телевизионни спектакли и мюзикъли.

БНР ще каже последно сбогом на маестро Найден Андреев с музика, следвайки златната диря, която той съгради с живота и творчеството си. Традиционният летен концерт на БНР "Лято с радиото", който ще се проведе днес от 19 часа на откритата арт сцена пред НДК, ще бъде посветен на Найден Андреев. Маргарита Хранова ще изпълни емблематичната му песен "Устрем".

До сетния си дъх животът на Найден бе музика и от ефира, когато водеше петъчното си предаване "Маестро, музика" по програма Христо Ботев и в мислите за новото произведение, което така и не можа завърши. Маестро Андреев завеща на Златния фонд на БНР повече от 630 творби, които ще живеят във времето.

Поклон пред паметта му!

По публикацията работи: Лъчезар Цветков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени