Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

17-и ден двамата миньори от мина "Ораново" са в неизвестност

Снимка: БГНЕС

Все още няма никаква информация за двамата затрупани миньори в мина "Ораново".
След като през нощта беше направен пробивът към галерия "А" на рудник "Ораново", днес е направено обследване на новата галерия. Ако има изобщо добра новина, тя е, че не е открит газ метан, а крепежната конструкция между двете галерии е здрава. Това заяви директорът на Областната инспекция по труда Петър Попадиин. Лошата новина обаче е, че цялата галерия, с дължина 12 метра, височина 1,8 метра и ширина 2,5 метра, е пълна отново с кал и глина.

Попадиин поясни, че е имало план за дегазация на рудника, но не се е наложило да бъде използван, защото в галерията няма газ метан. На практика това означава, че в късния следобед издирвателният екип, който преди малко влезе в минатаq може да започне изгребване на калта. Галерията е дълга 12 метра и това ще стане на ръка с оглед безопасността на работещите. Изготвен е и нов вариант на спасителния план, който ще бъде прилаган от днес, за да може да се стигне до дъното на галерията, в очакване там да бъдат открити миньорите Иван Лазаров и Николай Михайлов.

В момента свлачището не е активно, каза Петър Попадиин и добави: очакването е в края на галерията да има въздушна възглавница и това е голямата надежда.

Коментарът на миньорите обаче е, че щом цялата галерия е пълна с кал, е по-скоро лош сигнал, защото означавало, че до края на галерията няма кухина. В момента по случая работят трима професори от минно-геоложкия университет, най-добрите специалисти в България по минно дело, съобщи Попадиин, участват и експерти от "Минпроект", които са проектирали рудника.

На този етап те също не могат да дадат обяснение защо и как се е получил този така наричан на миньорски език "кален удар". Причините тепърва ще се изясняват, тъй като разследването досега не открива никакви индикации, че това е можело да се случи.

Последните два метра от обходния 29-метров тунел в рудник "Ораново" бяха прокопани тази нощ и се стигна до глария "А", където се предполагаше, че се намират двамата миньори Иван Лазаров и Николай Михайлов. 17-и ден те са в неизвестност. Пробивът в галерията е станал около 4 часа тази сутрин.

За спасителната операция заместник-управителят на рудник "Ораново" Стоян Пъргутев заяви:

Правим връзка с 64-А и в момента укрепваме тази връзка. Укрепваме с метални пръстени, за да достигнем до 64-А. В момента работят трима спасители и от участъка имаме четирима майстори и другото е помощен персонал. Не мога да ви дам някакви срокове конкретни, работи се непрекъснато, ще ви дадем, ако имаме актуална информация, ще ви даваме постоянно.

По искане на прокуратурата в мината влезе и наблюдаващ прокурор. На рудник "Ораново" са издадени от 2007-ма година досега 17 акта на стойност 33 хиляди лева за нарушения на условията на труд.

По публикацията работи: Мариана Попова - Радио Благоевград; Олга Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна