Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Готви се прекратяване на концесията на рудник "Ораново"

Снимка: Добромир Видев

Предприемат се действия по развалянето на концесията на рудник "Ораново". Това обяви пред Народното събрание министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Ще се търси отговорност от служителите на дирекция „Природни ресурси и концесии”, като министърът вече е получил оставката на ръководителя на тази дирекция.

Неизрядният бизнес трябва да разбере, че вече има държава, която следи реда и контрола, каза министър Стойнев. Той подчерта, че администрацията трябва да влезе във функциите си, че вече текат проверки на всички концесионни договори в страната, както и че се предприемат мерки за спиране действието на концесията на рудник "Ораново".

Алтернативата - хляб или смърт - е вече недопустима за държава-членка на ЕС. Затова след окончателно спиране на минно-спасителните дейности, както и проверки на съответните органи в рудника, следвайки закона, аз ще предприема стъпки за спиране на действието на концесията. Това означава спиране на добивната дейност като концесионерът е длъжен да предприеме действия за поддържане на рудника и минните изработки, така че да са годни за последващо използване.

След изявлението на министъра от ГЕРБ обявиха, че ще дадат по пет хиляди лева на семействата на загиналите в рудник "Ораново" миньори, както и че групата на ГЕРБ ще подкрепи законодателни инициативи по повод охраната на труда. От страна на ръководството на парламента Мая Манолова изказа съболезнования на близките на загиналите миньори и обеща бързи законодателни действия, които да предотвратят бъдещи подобни трагедии.

По публикацията работи: Румяна Васлева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна