Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работна комисия прави преглед на целия минен бизнес

Снимка: БГНЕС

Инж. Николай Христов - ръководител на работната група, която изготвя нова нормативна уредба за работа в мините, коментира в "Преди всички", че едва ли само остарелите правилници са причина за това, което се случи в "Ораново".

Комисията ще прави преглед на целия минен бизнес в страната, за да можем да предложим мерки на министъра, за да не допускаме подобни инциденти да се случват в България. Не само контролът е панацеята. Трябва да потърсим отговорността на собственика. Да е осигурил условията на труд. Да се работи в нормални условия. Да потърсим професионалната отговорност на инженерите, които работят в мината. Да потърсим отговорност на синдикатите. Къде е отговорността на проектанта? Цялостен проект, годишен инженерен проект. Да потърсим професионалната отговорност на тези, които изпълняват тези проекти. Всичко това е превенция.

Но винаги може да има инцидент. И трябва да има адекватно управление на кризата. Може средствата само на една мина да не са достатъчни да се справи с крупни аварии. Трябва да има национална минно-спасителна служба.

Цялото интервю на Борислава Борисова с инж. Николай Христов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна