Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Константин Егерт: Поведението на Сноудън ми прилича на държание на агент

Снимка: Архив

Според мен става дума за една доста продължителна и не особена успешна операция по спасяването на един човек, който и преди това е работил за руското и китайското разузнаване, защото поведението на Едуард Сноудън на мен повече ми прилича на държание на агент, отколкото на човек, който изведнъж е решил на тръгне по пътя на Джулиан Асандж. Това заяви в интервю за предаването "Събота 150" руският анализатор Константин Егерт. Той не смята, че е възможен вариантът Сноудън да бъде предаден на САЩ.

Струва ми се, че Сноудън няма да бъде предаден на Съединените щати, още повече след като Русия му предостави убежище за една година, което означава, че той може свободно да се придвижва по цялата територия на Руската федерация, още повече, че този статут може да бъде продължаван от руските власти. И особено важното в случая е, че той може да поиска руско гражданство. А ако вземем предвид, че неговият американски паспорт е анулиран и не действа – за него това може да бъде още един сериозен аргумент, ако говорим чисто формално. Днес Едуард Сноудън, се оказа волно или неволно в ситуация, в която той никога няма да може легално да напусне Руската федерация. Смятам, че той може би осъзнава този факт, че от сега нататък той е обречен да живее в Русия.

През последната година – година и половина администрацията на Обама нееднократно изразяваше разочарование от различни аспекти в дейността на руското правителство, коментира Егерт и добави: Това се отнася за всичко, свързано с така наречения "Закон Магнитски", и натиска, на който са подложени някои неправителствени организации, това се отнася и до ситуацията със свободата на словото и гражданските свободи в Руската федерация. Но никога досега не се е пристъпвало към някакви други действия, освен да се изразява разочарование. В този случай мисля, че Владимир Путин взе не само решението, което сметна за правилно, защото да предаде Сноудън в тази ситуация без да изгуби реномето си, лично според него, Русия не би могла на направи. За това Путин взе решение, което счита за вярно и добре обмислено, защото сегашният Кремъл и лично Путин презират Барак Обама, възприемат го като един слаб политик, политик, който отделя твърде много вниманието на своята персона, на това как го възприемат в света, а не на реализирането на политическите задачи. Путин възприе бездействието на американската администрация по отношение на последните стъпки на Кремъл като слабост и същевременно като липса на интерес към Русия и затова действа така, както му диктува неговата политическа воля и неговият политически интерес.

Запитан какви конкретни действия могат да се очакват от САЩзаради казуса Сноудън, Егерт отговори: Мисля, че неучастие на президента Обама на срещата на Г-20 е напълно възможно, но въпросът е може ли някой друг на представлява САЩ. Например, ако той изпрати вицепрезидента Джо Байдън – това ще бъде малко ефективно от гледна точка на въздействието му върху Кремъл. Ако става въпрос за бойкотиране на Олимпиадата, аз лично много силно се съмнявам, че Съединените щати ще стигнат по подобно решение, тъй като поводът не е толкова мащабен. Американската администрацията е под кръстосан огън както от страна на своите критици, така и от страна на своите привърженици по повод за използването на онези практики, за които говори Сноудън. А и не трябва да преувеличаваме способностите на администрацията на Обама да предприема решителни стъпки. Досега тя ни показа, че не може да действа толкова решително, затова съм сигурен, че и с този случай – тя ще се ограничи само с думи - изявления. Занижаване на равнището на своето представителството на някои форуми, свързани с Русия, ограничаване на официалните визити между Москва и Вашингтон, но не считам, че ще си стигне до нещо по-сериозно.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна