Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"ЕйчЕсБиСи" иска над 40 дипломатически мисии да си намерят друга банка

Снимка: ЕПА / БГНЕС
Банка "ЕйчЕсБиСи" е помолила над 40 дипломатически мисии да затворят сметките си при нея в рамките на програма за намаляване на бизнес риска, предаде БиБиСи. Най-голямата британска банка е дала на посолствата и консулствата 60 дни да си намерят нови банкови представители, посочва вестник "Мейл он Сънди".

Ръководителят на британския консулски корпус обяснил, че решението е предизвикало "бъркотия".

Посолствата биват третирани като бизнес клиенти от банките, защото обикновено използват услуги като управление на паричната наличност и плащания на служителите и могат да взимат заеми. Смята се, че дипломатическите мисии са изложени на риск от пране на пари заради политическото влияние върху тях. В миналото вече е имало случаи, когато банки са били предупреждавани, защото не са успяли да забележат подозрителни сметки.

Миналата година "ЕйчЕсБиСи" беше глобена с 2 милиарда долара от американските власти, след като беше обвинена в предполагаемо пране на пари от наркокартели в клоновете й в Латинска Америка. Тогава банката призна, че не е успяла ефективно да противодейства на дейностите за пране на пари, припомня БиБиСи.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна