Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клон на "Ал Кайда" пое отговорност за атентатите в Ирак по време на Рамазана

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Клон на "Ал Кайда" пое отговорност за атентатите в Ирак по време на Рамазана. Десетки загинаха, стотици бяха ранени при девет отделни експлозии на коли-бомби в населени предимно с шиити квартали на Багдад. 

Клонът на "Ал Кайда" "Ислямска държава в Ирак и Леванта" /ИДИЛ/ пое отговорност за вълната от атентати, които причиниха смъртта на над 70 души по време на празника Айд ал фитр, бележещ края на свещения месец за мюсюлманите Рамазан. Това съобщи Франс прес, като се позовава на публикувано в джихадистки сайтове комюнике на ИДИЛ.

Ислямската държава се мобилизира (...) в Багдад, в южните провинции и други места, за да изпрати послание за възпиране през третия ден на Айд ал Фитр, в отговор на операциите на иракските сили за сигурност, се посочва в комюникето. Шиитите няма да знаят що е сигурност нито през нощта, нито през деня, нито в деня на Айд, нито в който и да е друг ден, добавя терористичната организация.

"Ал Кайда" на Арабския полуостров обеща да освободи от затвора всички нейни членове. В послание на лидера на йеменския клон на групировката се казва, че задържането няма да трае дълго.

По публикацията работи: Виктория Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени