Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Корнезов: При гласуването на ветото в НС може да се получи процедурен пинг-понг

Снимка: БГНЕС

Според проф. Любен Корнезов гласуването на президентското ветото над Закона за държавния бюджет ще е важен и решаващ ден не само за парламента, но и за обществото.

Има много подводни камъни в гласуването. Първият е кворумът. За да се открие заседанието, трябва да има 121 народни представители. Ще трябва да има регистрация и от други партии. Бойко Борисов заяви, че ГЕРБ може и да не се регистрира. Зависи от поведението на "Атака". Но най-вероятно кворум ще има. Второ, какво е ветото на президента? Той го наложи не върху целия закон. Това има значение, защото има различни процедури. За да се отхвърли ветото, е необходимо да са гласували минимум 121 народни представители. Ако то бъде преодоляно, президенът е длъжен да издаде указ. Но, ако НС не събере 121 гласа против ветото, се преминава към второ гласуване, т.е. целият закон, заедно с оспорените текстове, отива първо в Комисията по бюджет. Практически тя ще пренапише Закона и тогава да се внесе пак в залата и тогава президентът пак има право на вето. Няма такъв случай досега. Не препоръчвам на никого да продължи тази война. От икономическа гледна точка не е толкова фатална тази актуализация. Но явно има много политика в този специфичен закон. Може да се получи процедурен пинг-понг, каза проф. Корнезов.

Г-н Миков първи заяви, че насочва извънредно заседание на 30-и август, след това постъпи предложение от ГЕРБ за извънредно заседание пак по ветото на президента. Г-н Миков изостави своето решение и премина към предложението на ГЕРБ, това проф. Корнезов посочи като грешка, направена от председателя на парламента Михаил Миков.

Чуйте мнението в звуковия файл.

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна