Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Човешка грешка е най-вероятната причина за инцидента в Езерово

Снимка: БГНЕС

От утре на мястото на инцидента край варненското село Езерово започва проверка, съобщи главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Противопожарна безопасност и защита на населението". 12 души пострадаха при пожара след избухването на две цистерни с гориво вчера, деветима са във Военноморската болница във Варна, двама от ранените са в реанимация, има опасност за живота на единия. Николов допълни, че изискването при прехвърляне на газ от жп цистерна в автоцистерна е това да става непременно на естакада.

Комисар Николов посочи, че разследването ще покаже дали има човешка небрежност, или неспазване на технологичните изисквания, но лично той поставя следния въпрос:

Аз си задавам въпроса как е възникнала тази искра, при условие че изискването е категорично - работата там да е само с материали и инструменти, които са искронеобразуващи.

Стана ясно още, че във водопровода в централната база не е имало достатъчно налягане, което е затруднило работата на пожарникарите. Нанесени са щети на двете жп цистерни, на автоцистерната, на естакадата и на няколко автомобила.

Николов подчерта специално действията на Димитър Янев, който е началник на Втора районна противопожарна служба във Варна. Той е усетил навреме, че цистерната ще избухне при втория взрив и е успял да отдръпне хората си. Неговите действия са помогнали да няма много по-сериозни жертви.

Кметът на община Белослав Желязко Петров, който беше на мястото на инцидента през цялото време, каза, че според него причините са две:

При положение че има назначени двама пълначи, на площадката остава един. Единият трябва да бъде на винтила на жп цистерната, другият трябва да бъде на винтила на автоцистерната и ако стане нещо, скъса се маркуч, изтръгне се гайка, веднага да завърти крана. За съжаление вторият пълнач не е бил на площадката, а е бил точно пострадалият. Версиите са няколко, но най-вече разхлабена незавита докрай гайка на крана на автоцистерната или неправилно завита и се е изтръгнала от високото налягане от маркуча. 

Областният управител на Варненска област Иван Великов коментира, че пожарникарите са проявили истински героизъм и са действали изключително професионално. Най-вероятно те ще бъдат наградени и от правителството.

Хората в село Езерово са преживели стрес от взривовете:

Ужасен шум като бомба, страшничко си беше и след това се разтресе земята, прозорци, паднаха решетките от отдушницитеУплашихме се

Беше нещо ужасно, страхотно, хората са паникьосани все още даже. Това беше страхотен шум. Момчетата, които са били тук, са свидетели. В първия момент не можеш да реагираш

На хората още им пари на очите, на съседите ми тук още им парят очите. Самият газ, обгазяването. Най-вероятно - небрежност. Това за мен е нещо нелегално там. Взрив. Страшно. Разклати се блокът. Имах чувството, че ще се срине.

Трима от пострадалите са служители на фирмата, чиято е петролната база. Най-тежко е пострадал Минчо Колев на 60 години, който е с 95 процента изгаряния. С 25 процента изгаряния е управителят на фирмата Пламен Стоянов, на 45 години. Пожарникарите са настанени във Военноморската болница с различни степени на обгазяване и изгаряне. Кметът на Варна Иван Портних обеща финансова помощ за семействата им.

Продължава разследването от Окръжната прокуратура във Варна, каза заместник окръжният прокурор Радослав Лазаров. Ще бъдат оповестени резултатите от проверката, когато тя приключи.

По публикацията работи: Даниела Стойнова - кор. на БНР във Варна
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна