Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-малко 24 египетски полицаи са убити от засада

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Най-малко 24 египетски полицаи са убити при засада на Синайския полуостров, съобщи Би Би Си. Служителите на реда са пътували в два автобуса, когато били надапнати край град Рафах, близо до границата с Ивицата Газа. Съобщава се и за трима ранени.

Египет затвори граничиния пункт край град Рафах след нападението. Миналата седмица египетските власти затвориха пропускателния пункт за неопределено време, но е бил отворен частично според вътрешното министерство, оглавявано от ислямистката групировка Хамас, в Газа.

36 ислямистки затворници са загинали тази нощ, докато били транспортирани към затвор. Според властите те са се задушили от отровните газове в автобуса.

Повече от 830 души, сред които 70 полицаи и войници, са загинали от миналата седмица в Египет, когато египетската полиция разчисти лагерите на привържениците на Мохамед Морси.

В същото време върховният главнокомандващ на египетската армия генерал Абдел Фатах ал-Сиси каза в телевизионно обръщение, че в Египет има място за всички, намеквайки за евенутално сътрудничество с организацията "Мюсюлмански братя". Волята на египетския народ е свободна. Той може да избира кой иска да го управлява. Армията и полицията хранят волята на народа, така че той да може да избира лидерите си.

Заради насилието в Египет външните министри от Европейския съюз ще обсъдят стратегията на блока. Евросъюзът може да прекрати финансовата помощ за Кайро в размер на пет милиарда евро. Във Вашингтон също има призиви за спиране на помощта от милиард евро. Президентът Барак Обама заяви, че нормалното сътрудничество с Египет не може да продължи в размирната ситуация.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени