Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Махмуд Езат е новият лидер на "Мюсюлмански братя"

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Махмуд Езат е новият временен лидер на организацията "Мюсюлмански братя", се съобщава на сайта на партията "Свобода и справедливост". Досега Езат беше заместник-ръководител на "Мюсюлмански братя", посочва АФП.

Назначението му идва след ареста в понеделник на върховния лидер на организацията Мохамед Бадия, който се намира в затвор със строг режим в покрайнините на Кайро. Заедно със заместника си Хайрат ал-Шатер той ще бъде изправен пред съд по-късно този месец по обвинения в участие в убийството на 8 протестиращи пред главния щаб на организацията в Кайро през юни.

Египетските медии определят Езат като "железния човек" на "Мюсюлмански братя", известен е още като важна фигура във вземането на политически решения.
Езат е на 69 години, лекар по професия. Лежал е в затвора няколко пъти заедно с Бадия през 60-те и 70-те години на миналия век.

Десетки други лидери и членове на групата също бяха задържани, включително Мохамед Морси, който е държан на тайно място, откакто беше отстранен от поста си на 3-и юли след масова демонстрация срещу неговото управление.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна
MüzikPsj:$e">  ʑНай-четени