Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двете британски военни бази в Кипър са готови за удар срещу Сирия

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Двете британски военни бази в Кипър са готови за евентуален удар срещу режима на Башар Асад, въпреки че правителството не е официално информирано за подобна операция.

Все още няма официална информация за използване на британските военни бази на острова при евентуален военен удар срещу режима на Асад, както съобщиха британски медии. Правителството на Кипър не е информирано официално, нито разполага със съответната информация за използване на британските бази на острова от САЩ и Великобритания за действия срещу Сирия, заяви кипърският министър на отбраната Фотис Фотиу. Кипър се намира в чувствително геостратегическо положение и ние сме загрижени за цялата ситуация, подчерта той.

Като най-подходяща за излитане на самолети изтребители за въздушни атаки срещу Сирия, както и за изстрелване на ракети, се смята базата "Акротири", близо до известния крайбрежен град Лимасол. В нея бе установен командният център на обединените британски сили през 2011-а година в международната военна операция срещу Муамар Кадафи. Базата не е участвала в преки военни действия след Суецката криза през 1956-а г.

По публикацията работи: Бранислава Бобанац – за БНР от Никозия
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна