Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йовев: До месец ще бъде отменена таксата, която общините плащат на Агенцията по кадастър

Снимка: БГНЕС

До месец ще бъде отменена таксата, която общините плащат на Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Това заяви новият директор на агенцията Валентин Йовев. Няма необходимост общините да плащат за продукт, който вече е създаден от държавата, и да получават субсидии за това, смята той. Таксите са въведени от предшественика му на поста: 

Общините се натоварват с едни такси, които на практика преливат от единия джоб в другия, създават едни изкуствени обороти, които в държавата се отчитат, едва ли не, като приход. Агенцията по кадастър внася около 1 500 000 лв. всеки месец в хазната, а тя на практика не е приходна агенция.

Йовев добави, че кадастрални карти има за едва 18% от имотите в страната. Проблем създава и липсата на специализирани карти:

Специализираните карти са действителната основа, върху която могат да се правят общите устройствени планове. За съжаление, такива няма. Няма цялостна карта на подземните проводи, има на парчета, на части, което създава невероятни трудности и пречки и всички граждани са се убедили колко бели стават от това, че няма подземен кадастър. Просто нищо друго, освен границите на имотите и сградите не е отразено в картите.  

По публикацията работи: Пламен Христов - кор. на БНР в Ловеч
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени