Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йосиф Давидов: В часа на истината за Каталуния предполагам, че ще надделее разумът

Миналата година гражданското сдружение Национална асамблея за Каталуния, с комитети във всички 946 общшнш на областта, в която живеят над 7,5 млн. души, издигнаха искането за свикване на референдум. Тази година в огромната над 480 км. човешка верига се включиха над 400 000 души, ясно постави искането за независимост от Испания. Затова и днес темата е по-силна от миналата година

Това каза в предаването „Събота 150“ по „Хоризонт“ журналистът Йосиф Давидов, който от години живее и работи в Мадрид и следи темата за откъсването на Каталуния.

Тези, които искат откъсването от испания – т. нар „сепаратизъм“ – между 50 и 56%, според различни проучвания, вече не търсят евфемизми на независимостта а говорят за собствена държава. Онези над 23%, които са против откъсването от Испания, както и 35%, които се чувстват едновременно каталанци и испанци, не смеят да изразят открито своята позиция, нямат организация, лидер. През изминалата година беше проява на лош вкус и политическа  некоректност да се противопоставяш на сепаратизма. Емоционалният национализъм стана далеч по-силен и видим.

Големият икономически потенциал, големите чуждестранни инвестиции, собственият език и култура заставиха сепаратистите да мислят, че наистина заслужават провинцията да се отдели от Испания. Повечето специалисти са на мнение, че ще има референдум за независимост. Централното правителство не дава оценка на предложението на социалистите с промяна на конституцията страната да стане федерална република, което би дало по-големи права на Каталуня.

При обявяване на независимост Каталуния няма да бъде част от ЕС и НАТО. Икономистите изчисляват че нечленуването от ЕС ще доведе до 25% загуба от брутния национален продукт на Каталуния и сама ще трябва да плати публичния си дълг от 85 млрд. евро, което сега прави съвместно с Испания. Ще трябва да напълни и касата на държавното социално осигуряване, уточни Давидов.

Ако всички политици обяснят ясно и категорично какви биха били последиците от една независима Каталуния, не съм сигурен дали резултатат от референдума би бил същия, какъвто е сега от проучванията на общественото мнение. Каталанците са пресметливи хора. В момента играе повече емоцията, но в часа на истината предполагам, че ще надделее разумът

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна