Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книга със забравени истории от София разкрива факти за първите българки в обществения живот

Снимка: БГНЕС

 

Авторът на книгата „Забравени истории на София - първи българки в обществения живот" Кирил Божилов разказа интересни факти от своя 20-годишен труд:

От малък си изградих неизмерима обич към България. Ровил съм се във всевъзможни издания и архиви, за да откривам интересни неща от историята на България. Веднъж попаднах на заглавието „Първата българска учителка“. Това ми даде кураж и тласък да издиря всичко за нейния живот. След това реших, че има и други българки, първи в своите професии, за които трябва да издиря информация.

Кирил Божилов разказа, че първият конкурс за красавици в България е бил пред 1929 година.

Първата мис се казва Любка Йоцова. Била е от Ловеч. Има някои сведения в старите вестици за нея, но името й вече е забравено.

Авторът разказа още, че българката е била будна, но напълно безправна и благодарение на своето разбиране, че би могла да бъде полезна в обществения живот е успявала да усвои чисто мъжки професии:

Освирквали са първите жени, карали велосипеди и автомобили, но те не са е отказвали и са давали кураж и самочувствие на останалите българки да отстояват правата си. Чак 1937 година българката е имала право да гласува, да бъде избирана, едва след Втората световна война имаме първите народни представителки. Стъпка по стъпка българката е успяла да стане и търговка, и чиновничка.

Кирил Божилов разказа, че единственият случай на дуел за жена в България е бил заради поетесата Мара Белчева. За нея са се дуелирали двама руски офицери.

Цялото интервю с Кирил Божилов можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна