Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Издаването на удостоверения за наследство у нас става по нов регламент от август 2015 година

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Регламент на Европейската комисия ще урежда издаването на удостоверения за наследство у нас от средата на август 2015 година. Дотогава българското законодателство трябва да се адаптира към новите изисквания. Нотариус Ивайло Иванов обясни:

В досега действащата уредба, когато става дума за унаследяване на недвижим имот, винаги е било приложимо правото по местонахождение на имота. Това е основният принцип. Това означава, че ако имотът е в България, като цяло, по отношение на наследяването, ние ще прилагаме нашия закон. Регламентът въвежда като единен критерий обичайното местопребиваване на починалия, към момента на смъртта. Това означава, че български граждани, които, примерно, живеят от 15 години във Франция и се счете, че там е обичайното им местопребиваване, по отношение на наследяването към тях ще трябва да се прилага френският закон. Тоест ние тук трябва да прилагаме чужд закон и е наш ангажимент да го познаваме.

До януари 2014 година, страната ни трябва да посочи органът, който ще издава удостоверенията. Вариантите са няколко - общинската администрация, както е досега, но това крие правни рискове, съда или нотариусите.

По публикацията работи: Наталия Ганчовска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна