Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха Международната морска гара в Бургас

Снимка: БГНЕС

В Бургас официално беше открита Международната морска гара. След старта на строежа през март, инвестицията на държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура" от над 3 милиона лева вече е финализирана. Изграждането на пасажерския терминал е поредната стъпка от развитието на пристанище Бургас, каза изпълнителният му директор Николай Тишев.

Пътническият терминал на гарата е 2490 квадратни метра застроена площ и може да поеме над 3000 пасажера от круизен кораб или около 100 000 на година.

Областният управител на Бургас Павел Маринов обеща това да е само началото:

Това е началото на това, което ни очаква и бъдещето на Бургас, на Бургаския залив, на България като равноправен член на международната туристическа общност. Не само в Европа, но и в света. Попътен вятър.

Проектът "Супер Бургас", чийто първи етап е морската гара, ще продължи да се развива. С цялото му завършване ще изградим един интермодален транспортен терминал, каза заместник транспортният министър Петър Киров:

Това е свързано и с изваждането на промишлените дейности, преструктурирането на крайбрежните промишлени зони, за да може пристанището да се превърне в естествен център и привлекателно място за разходки на жителите и гостите на града.
Утре около 10 часа на морска гара ще хвърли котва първия круизен кораб "Сребрети констилейшън" с 2000 пътници на борда.

По публикацията работи: Мариян Иванов - Радио Бургас
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени