Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крум Дончев поведе след първия ден на рали "Стари столици"

Снимка: БГНЕС

Пилотът на "Глобул Рали Тим" Крум Дончев и неговият навигатор Петър Йорданов (Форд Фиеста R5) поведоха в класирането след първия ден на 44-ото рали "Стари столици", последно състезание от шампионата на България за 2013 г. Двамата спечелиха последователно 5.5-километровата отсечка "Детелината" и двете преминавания на специалния етап Валери Великов, второто от които се караше изцяло на фарове. Дончев и Йорданов последователно успяха да се наложат над лидерите в класирането на шампионата Димитър Илиев/Янаки Янакиев (ИРТ, Шкода Фабия S2000) с по 0.9 сет на първите две отсечки, а в третото изпитание от първия ден направиха разлика от 4.5 секунди пред шампионите за 2012 г. Така след три отсечки и 23.5 от всички 99.4 състезателни километри на шуменското рали "Стари столици", екипът на "Глобул Рали Тим" са с общо време от 13:12.4 мин и имат преднина от 6.3 сек пред Илиев/Янакиев. Като се има предвид, че шуменският финал е от категорията на "револверните ралита" и всяка грешка е фатална, авансът на каращите най-модерния автомобил в българското първенство екипаж - "Форд Фиеста R5", е колкото добър, толкова и недостатъчен, за да гарантира втора победа през сезона за Дончев/Йорданов.

От друга страна обаче самият Димитър Илиев вече заяви, че за него състезанието ще има стратегическа постройка. В момента той води в общото класиране за годината със 146:130 т. и е достатъчно да завърши втори след Дончев, за да си осигури осмата титла на България. И в трите етапа днес третото място е за местният екипаж на Христо Манолов/Ангел Башкехьйов (БАМС, Мицубиши Лансър Ево). Двамата заемат и третата позиция в генералното класиране. Тъй като обаче те се състезават в категорията на автомобилите, излезли извън стандартните регулации на федерацията, фактическото трето място е за друг шуменски тандем - Мартин Сурилов/Здравко Здравков (Стари столици, Мицубиши Лансър Ево 9). Те изостават от лидерите на колоната с 32.1 сек. Четвърти са варненците Тодор Славов/Добромир Филипов (БулБет Рали Тим, Рено Клио R3), чиято цел в това състезание е завършване на ралито. Според регламентите "Стари столици" е заключителното състезание на балканското първенство, в което българите са еднолични лидери. Както сочат заявките, за участие във финала в Шумен няма нито един друг заявен екипаж, което означава, че Славов/Филипов ще завършат като победители, но без конкуренти. Последните български шампиони в първенството на полуострова са братята Ясен и Дилян Попови от 1999 г.

От състезанието вече отпаднаха два екипажа - Златин Басмаджиев/Станислав Рашев (Булсим, Ситроен Саксо), които така и не успяха да регистрират един състезателен километър от "Стари столици", след като съединителят на автомобила им се счупи на 200 метра преди старта на "Детелината". Втори в листата на напусналите е тандемът на Октан Тим Антон Титов/Венци Мирчев (Ситроен DS3 R3T), които в първото преминаване на отсечката Валери Великов на направи троен флик-флак по таван. Екипажът е без драскотина, но на автомобила, по думите на пилота, предстои сериозен ремонт.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени