Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДСБ: От 3 години съществува обвързаност между "Атомстройекспорт" и "Уорли Парсънс"

Иван Иванов: Твърде възможно е "Уорли Парсънс" да е защитавала интересите единствено на руската страна
Снимка: БГНЕС

ДСБ твърдят, че от 3 години съществува обвързаност между "Атомстройекспорт" и "Уорли Парсънс". "Уорли Парсънс" е учредила съвместно предприятие с "Интер РАО ЕЕС", където основен акционер е "Росатом", собственикът на "Атомстройекспорт". Не е ясно дали "Уорли Парсънс" е разкрила пред НЕК тази свързаност и дали българските държавни институции са знаели за това.

"Уорли Парсънс" със сигурност в последните 3 години обслужват интересите на Москва в ущърб на българските национални интереси, каза Иван Иванов от ДСБ.

Пред журналисти Иванов представи документи от руския търговски регистър, които доказват свързаност между "Атомстройекспорт" и "Уорли Парсънс", която отговаря за строителния надзор на АЕЦ "Белене". Още от края на август 2010-а година "Уорли Парсънс" и "Атомстройекспорт" са свързани лица по смисъла на българския търговски закон чрез фирмата "Интер РАО ЕЕС", на която уредителите са двете фирми "Росатом" и "Уорли Парсънс".

Иванов уточни: Свързаната тогава с руската страна "Уорли Парсънс Нюклиър Сървисис" ЕАД, която изпълнява в България функциите на консултант и архитект-инженер изпълнява клакто надзорни, така и оценителни функции по взаимоотношенията на НЕК с "Атомстройекспорт".

Свързаната с руската страна "Уорли Парсънс" освен това в момента консултира българската страна по търговския арбитражен спор за 1 млрд. евро, предявени от "Атомстройекспорт". Това разкритие за свързаност, според Иванов, ще повлияе благотворно на хода по делото в арбитражния съд:

Аз считам, че това дава много силен аргумент и коз на българската страна в арбитражното дело, защото ще покаже, че всъщност "Атомстройекспорт" си е служил с измама като консултант по проекта, който е и архитект-инженер, вместо да бъде безпристрастен и да защити интересите на възложителя. Поради свързаност е твърде възможно да е защитавал интересите единствено на руската страна.

Изникват резонните въпроси, които от ДСБ отправят в официална декларация до правителството и енергийното министерство по времето на управлението на ГЕРБ дали компанията "Уорли Парсънс" е разкрила пред НЕК появилата се свързаност през 2010-а година с "Атомстройекспорт", дали към анексите на енергийните договори за атомната централа в Белене са приложени декларации за липса на свързаност, дали ще се поиска съдебен иск за връщане на всички суми, изплатени на "Уорли Парсънс" за периода август 2010-а година до 2013-а година, които по предварителна оценка са над 100 млн. лв. и важният въпрос дали е съобщена на съда по арбитражното дело информацията за свързаността на "Уорли Парсънс" с руската страна. Иван Иванов от ДСБ подчерта:

ДСБ бяхме в основата на създаването на Инициативния комитет "Не на измамата Белене" и когато пледирах, че това е най-голямата корупционна сделка на България в целия 23-годишен преход бях убеден, че последователно ще се разкриват такива документи и факти и това, което сега става показва как мафията източва парите от българските граждани.

ДСБ призовават Прокуратурата да потърси отговорност от длъжностите лица за това, че са допуснали обвързана с руски ищец фирма да играе ключова роля по арбитражното дело, от което зависи съдбата на НЕК.

Целия репортаж чуйте от звуковия файл.

По публикацията работи: Виолета Ашикова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени