Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Само 3 процента от българите се ваксинират срещу грип

Снимка: БГНЕС

В навечерието на зимата Световната здравна организация оповести последните данни за грипа - най-разпространената през този сезон болест.

Те сочат, че всяка година от болестта умират между 250 хиляди и половин милион души в света. Едва около 3 процента от българите обаче се ваксинират. За сравнение, в Холандия го правят 75 на сто от хората, каза националният консултант по епидемиология професор Мира Кожухарова.

Често хората подценяват грипа, тъй като не могат да го различат от обикновената настинка, а последиците от усложненията от грипните заболявания могат да бъдат изключително сериозни. Характерно за грипа е, че той може да порази всеки човек, но сред рисковите групи попадат децата до 14 години, възрастните над 65 години и хората с хронични заболявания. Грипът се характеризира с изключително високата си възприемчивост от човека, тъй като се предава по въздушно-капков път, поради което милиони страдат от него всяка година. Високата заболеваемост от грип се дължи и на факта, че той се изменя всеки сезон и човешкият организъм не може да създаде постоянен имунитет. Именно поради това е възможно човек да боледува от грип всяка година. Вирусолози и имунолози съветват предстоящите два месеца хората да си направят противогрипна ваксина. България е една от държавите в Европейския съюз с най-нисък процент на ваксинирани, като основна причина е ниската информираност на населението относно грипа и полезността от ваксините.

По публикацията работи: Александра Михайлова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна