Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В няколко области имаме взаимоизгодно сътрудничество с Хърватия

Снимка: БГНЕС

Транспортът, строителството, енергетиката, хранително-вкусовата промишленост и туризмът са взаимно изгодните области за сътрудничество между България и Хърватия, посочи хърватският президент Иво Йосипович при откриването на Българско-хърватски бизнес форум в София.

От своя страна президентът Росен Плевнелиев заяви:

Ние отдавна сме осъзнали нуждата, че само заедно можем да просперираме, отдавна сме разбрали, че няма значение една фабрика къде ще се позиционира. Винаги съм казвал и ще го повторя - инвеститорите вече не се интересуват само от една държава поотделно, те се интересуват от региона. Една фабрика, сама по себе си, не обслужва един регион или държава, тя обслужва целия регион Югоизточна Европа. Затова ни трябват пътища, затова ни трябват железопътни линии, затова ни трябват ефективно работещи митници, затова ни трябват пристанища, затова ни трябват свързани електрически, газови и всякакви други мрежи. И няма никакво съмнение, че това ще се случи. То вече се случва. 

Иво Йосипович посочи мерките, предприети в страната му за излизане от кризата, за възстановяване и растеж на икономиката, за подобряване на инвестиционния климат и възможностите за инвестиции. Това ще стимулира развитието на двустранните икономически връзки и идването на български инвеститори в Хърватия.

По публикацията работи: Мила Младенова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна