Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петя Георгиева: Крайнодесните формации имат шанс за по-добро представяне в ЕП

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Ако на национални избори във Франция, парламентарни крайни формации като "Националния фронт" имат по-малки шансове да получат добро представителство в националната асамблея поради избирателната система, която е мажоритарна, то на европейските избори те ще имат много по-големи шансове поради тенденцията за представително провеждане на този ти избори във всички страни-членки на ЕС. През последните години „Националният фронт“ действително става по-видима политическа сила. 

Това каза за предаването „Събота 150“ по „Хоризонт“ политологът и преподавател по международна политика в НБУ Петя Георгиева по повод антиевропейското обединение на националистите от Франция и Холандия. Според нея и преди е имало опити за европейско обединение на евроскептиците, а причина за новия опит е, че тези партии набират популярност в Европа.

Все повече се приближаваме към европейските избори през май 2014 г. и различните политически фамилии или сили със сходни идеи  в моментна изработват своите тактики и стратегии за представяне на тези избори.

Георгиева е на мнение, че и други националисти могат да се присъединят към движението, но спецификата на национализма досега е проваляла дълголетието на подобни проекти:

Предполагам, че това е идеята – да създадат едно ядро и след това да привлекат подобни партии от различни страни- членки. В момента конкуренцията между отделните европейски политически фамилии е много силна. Това не е първият опит за обединение на крайнодесни или радикалнопопулистки партии на европейско ниво. През 2007 г. се създаде политическа група „Традиция, националност, суверенитет“ в ЕП благодарение на депутатите, но тя беше с много краткотрайно съществуване поради спецификата на този тип лидери и този тип партии, които всъщност, чрез своите апели, изключват международно сътрудничество.

           

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна