Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Дико Патронов: Има предложение за мораториум върху парк Странджа

Снимка: личен архив
Предложение за мораториум върху парк Странджа до следващия лесоустройствен план, тоест за идните пет години, е предложило в края на миналата година ръководството на парка, каза за "Хоризонт" д-р Дико Патронов. Отговор от управляващите все още няма:

25 процента от горите на парка не са дълговечни. Те не могат да преживеят повече от 80-90 години. 7% от горите на Странджанския парк са иглолистни. Те не са местни. Те не могат да издържат или пък да се възпроизведат за в бъдеще, т.е. те също трябва да се ползват и да с възстановяват местните видове дъбови и букови гори. Планът за управление беше обмислено блокиран и то преди 7-8 години с цел да може да се разреши строителството покрай крайбрежието. Сега се намесват и някои други неща, т.нар. ловни интереси, да не кажа ловна мафия, която успя да сложи ръка на цялата планина. Проблемите, които възникнаха в животновъдството, съмненията, които обитават в местното население и в други структури, именно прозира интересът да се затвори планината за развитие на животновъдството, а това означава планината да бъде изселена тотално.

Д-р Дико Патронов е част от основния екип, разработвал Плана за управление на парка, бивш главен директор на Районната дирекция по горите в Бургас. Той уточни, около 29 % от планината са заети от гори на възраст над сто години от бук и горун с подлес от вечно зелени храсти, единствено представени в Странджа и са записани с червена точка на приоритетните местообитания на Европейския съюз.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени