Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български компании имат интерес да инвестират във Виетнам

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Български компании имат интерес да инвестират във Виетнам. Фирми от хранителната и текстилната индустрия могат да отворят фабрики в азиатската държава. Има интерес и от съвместни производства, стана ясно по време на държавното посещение на президента Росен Плевнелиев във Виетнам.

Страната бележи 5% икономически ръст на година. Държавата е част от Югоизточна Азия, пазар с над 600 милиона потребители. България се ползвала с доверие във Виетнам заради над 30-те хиляди виетнамци, завършили висшето си образование у нас. Това е добра възможност за българския бизнес. Президентът Росен Плевнелиев потвърди за инвестиционен интерес на български компании:

Става въпрос за инсталации за преработка на отработени масла. Става въпрос за други екологични проекти. Става въпрос за инвестиции в мини от национално значение за Виетнам. И за възможности да бъдат позиционирани тук във Виетнам няколко фабрики на български компании.

Има интерес и от създаване на съвместни българско-виетнамски производства в сферата на хранителната промишленост, винения сектор, тютюневите изделия и фармацията.

Най-голямата виетнамска строителна компания или виетнамската петролна компания със собствени находища на газ и на петрол търсят възможност за сътрудничество с определени български компании. Искам тук да посоча и военно-промишления комплекс, те са една много важна част от моята делегация, чакаме първи конкретни резултати. В сферата на утилизирането на военни продукти, доставките от България към Виетнам на определени военни продукти и системи, каза държавният глава.

България иска да увеличи износа на фармацевтични и хранителни продукти за азиатската държава, а Виетнам да внася у нас повече метали, кафе и рибни продукти, допълни президентът:

Има вероятност в една от българските индустриални, вероятно на черноморско пристанище Бургас или Варна да се позиционира логистичен център за риба и рибни продукти на голямата виетнамска държавна компания, същевременно с възможности за препакетиране и доставка на крайни клиенти в ЕС.

По публикацията работи: Мира Стефанова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна