Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бареков: Бойко Борисов е имал офшорна фирма в Кипър

Снимка: БГНЕС

На пресконференция лидерът на "България без цензура" Николай Бареков и журналистът от ТВ7 Диляна Гайтанджиева представиха разследване, според което бившият премиер Бойко Борисов е регистрирал офшорна фирма в Кипър през 1994-а година.

Съдружници в нея са били Борисов, Цветелина Бориславова, Живко Неделчев и Мирослав Дермеджиев. Четирима са имали равни дялове. Офшорната компания е имала предмет на дейност внос, износ, търговия и инвестиционно посредничество.
По същото време в България е регистрирана фирма със същото име - "Химтекс АД" с 1 милион лева капитал с предмет на дейност търговия на химически и петролни изделия.

Офшорната фирма, регистрирана в Кипър, е била преименувана през 1997-а година. Българските собственици са прехвърлили акциите си на други две кипърски дружества и според търговския регистър на Кипър офшорката е все още действаща, но никога не са подавали финансови отчети за дейността си.

Според Николай Бареков фирмата работи и до днес:

Аз имам абсолютните претенции да заявя, че докато Борисов е бил в бизнеса като министър-председател, тази фирма е продължавала да върти някакви неща, свързани с неговата дейност. Тази фирма се е трансформирала във времето така, както се е трансформирала и фирмата в България. Изключително съмнително е защо се дублират две дружества. Има два възможни отговора – да се крие печалбата, това е нарушение или ако се занимаваш в България с незаконна дейност. С какво може да се е занимала фирма, в която трима от съдружниците са действащи членове от групата СИК. Аз имам съмнения за амфетамини, синтетична дрога и контрабанда с гориво, защото в предмета на дейност на фирмата пише: химическа дейност и нефтопродукти.

Бареков поясни, че документите, по които е направено разследването, той е получил от партньор, който Бойко Борисов е измамил в качеството си на бизнесмен. Сигналът ще бъде изпратен в прокуратурата.

Потърсени за коментар на изнесените факти, от пресцентъра на партия ГЕРБ обясниха, че няма какво да коментират.

По публикацията работи: Светослава Кузманова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна