Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Салона за култура на програма „Христо Ботев”: римейк на „Цар и водопроводчик”

Проф. Румен Цонев
Снимка: Кирчо Стоичков

Проф. Румен Цонев:
„През 1971 г. в първо студио на БНР, пред отбрана публика е представена буфооперата на композитора Димитър Вълчев „Цар и водопроводчик”. Премиерата се превръща в истинско събитие в културния ни живот.
Дълго след това в София под сурдинка се тананикат крилати фрази от постановката. Днес, почти 40 години по-късно, с моите студенти от Нов български университет представяме римейк на буфооперата, а Българското национално радио я включи в културния сезон по повод 75-годишнината си и с това придаде на събитието национално звучене.
В премиерното изпълнение през 1971 г. звучат гласовете на такива актьори като: Васил Попов, Татяна Лолова, Коста Карагеоргиев, Климент Денчев, Константин Коцев, Илия Добрев. Няма други като тях.
Много бихме се радвали, ако нашият скромен опит днес се приеме като знак на уважение и благодарност към всичко, което това „златно” поколение направи за музиката и театъра.”

Режисьор на постановката от 2010 г.: проф. Румен Цонев
Участват: Красимир Спиридонов, Борис Лапшов, Христина Пипова, Филип Гуляшки, Галин Великов, Данаил Григоров, Георги Велизаров-Жоро, Яна Каменова, Ася Русанова, Яна Дамянова, Боян Тонев, Жак Роберт Яков, студенти от програма “Театър” и Програма “Музика” на Нов български университет.

Във вторник, 22 юни 2010 г. от 18.30 часа, в Първо студио на БНР и директно в ефира на програма „Христо Ботев” ще излъчим римейк на буфооперата „Цар и водопроводчик”.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна