Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Светът през книгите”: Румен Леонидов разговаря с Достена Лаверн за експертите на прехода

Как феноменът „мозъчен център” се внедри и функционира в български условия? Как ескпертите от „мозъчните центрове” на българския преход станаха жертва на глобалните мрежи и идеи за демократизация, свободен пазар и гражданско общество?
Защо преходът към демокрация не присъедини България към западната модерност и не създаде либерални институции и свободна критическа публичност?
Каква е съдбата на институциите, произвеждащи интелектуална автономия в България?
Защо преходът към демокрация в източните страни изпревари „неолибералния преход” във Франция и други европейски държави?
Това е първото по рода си дълбинно антропологично описание и анализ на средите на think tanks както за България, така и за Европа. Трудът на Достена Лаверн предизвика жив интерес сред изследователските среди в САЩ и Франция, където тя изнася лекции и води семинари по темата.
Родена в Пловдив през 1974, авторката завършва с отличие средното си образование в Националната гимназия за древни езици и култури в София, а след това и американски колеж „Гладстоун” в Портланд, САЩ. След това следва академични изследвания по социални науки в Париж и става магистър по съвременна история и доктор по политическа антропология. Лаверн живее в Страсбург и работи като журналист в списанието за култура на френския всекидневник „Ле Дерниер Нувел д’Алзас”. Президент е на Националния Делфийски комитет във Франция, програмен директор на няколко международни програми и фестивали за литература като „Литературен достъп” в Гърция, „Кавафия” в Египет, „Път на Изток” в Словакия, „Страсбургски срещи” и т. н. Автор на поетични стихосбирки, есета, критика, научни статии, литературни и философски преводи.

понеделник, 20 септември от 17.00 часа

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна