Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Панорама на Ингмар Бергман - отново през месец ноември в „Запазена марка Радиотеатър”

Снимка: Архив

През хладния и пъстър месец ноември „Запазена марка Радиотеатър” отново ни среща с творчеството на гениалния режисьор Ингмар Бергман. Неговите три кита бяха Куросава, Фелини и... самият той, Бергман. Съответно: човекът срещу историята, човекът като тъжен клоун в големия цирк на живота, човекът срещу истината за себе си.
Eрнст Ингмар Бергман не се умори филм след филм и с упоритостта на дете да задава простите и страшни въпроси кои сме, защо сме, къде е Бог, когато не се намесва, трябва ли да се държим, все едно че е наоколо, какъв е смисълът на човешкото неспокойствие и търсене с предварително спуснатите граници на битието и други от този порядък.
Във филмите му останаха „отпечатани” и периодите на петте му жени, деветте деца, годините на депресии, съмнения, самоналоженото отшелничество от света във вилата на скалистото балтийско островче Форьо, където накрая в съня си загуби последната партия шах срещу старата си приятелка - Смъртта.
Бергман винаги е твърдял, че сцената на киното е човешкото лице, добавя, че спокойно би направил филм само от едри планове. „Лице срещу лице“ пише в автобиографичната си книга „Латерна Магика“ Бергман, бе замислен като филм за сънищата и действителността. Сънищата стават реланост, реалността се разтваря и става сън...” Във филма блести невоторимата Лив Улман.
Два поредни петъка, 5 и 12 ноември, от 23.00 часа, предлагаме на нашите приятели и почитатели радиоспектакъла „Лице срещу лице” с режисьор Стилиян Петров и с изключителното участие на актрисата Деляна Хаджиянкова.
Върху естетическата карта на киното творчеството на Бергман стои самотно и монолитно. Докато след войната всички правят неореализъм и се занимават с човека на социален или чувствен фон, той избира пътя навътре - хладнокръвно наблюдение през интелектуални съмнения и екзистенциални безпокойства.
Бергман стана кота за съизмерване и продължи да влияе дори с отсъствието си. 
„Ако не беше гений, щеше да крее в лудница”, казва за него Уди Алън.
Смъртта, самотата, съдбата, лудостта и смисълът на живота бяха основните теми, които вълнуваха Бергман.
„Демоните са безброй, идват в най-неподходящия момент и създават паника и ужас, разказва авторът. Но аз съм се научил да управлявам негативната енергия и да я впрегна в моята колесница, за да заработи в моя полза.” 
Отново в два поредни петъка, 19 и 26 ноември, от 23.00 часа, ще чуете радиоспектакъла по сценария на Бергман „Лични разговори” с режисьор Григор Антонов.
Приятно слушане.

По публикацията работи: Майя Динева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени