Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама поети в „Часът на думите”

На снимката: Рада Добриянова и Райчо Русев-Райсън.
Снимка: Архив

Гости на предаването в първия ден след Коледа са хора, които наистина се осъществяват чрез думите.
Рада Добриянова е родена в Свищов. Завършва българска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализира френска литература в Парижката Сорбона. Работи в различни български периодични издания. От 1998 година се установява да живее в Швеция, където паралелно завършва шведска и английска езикова гимназия и обществознание. Издала е сборници с разкази, роман, стихосбирки, сред които са заглавията „Ронливият скат”, „Дворно каре”, „Инстинкт”. Нейни творби са отличавани с награди на конкурси в България и в чужбина. Превежда поезия от шведски на български език. Известният писател Стефан Дичев в предговора си към белетристичната й книга „Къща за продан” (1985) пише: „Героите на Рада Добриянова са силни дори в слабостите си - това именно създава постоянното усещане за автентичност на четивото: някъде това, за което тя разказва, се е случило, случва се или ще се случи. И ние й вярваме.” Тази своеобразна сетивност и умение да събира в едно въображение и реалност, донасят допълнителен финес в нейната акварелна и чувствена поезия.
Най-новата й творческа изява е издадената и представена у нас двуезична стихосбирка „Двойна лира. Two lires” в съавторство с австралийския поет Гад Бен-Мейр.

Вторият гост е Райчо Русев-Райсън. Ето как се легитимира самият той в един блог: „Роден на 20 октомври 1949 година в село Малко Брягово, Хасковско. Живял съм в три времена и четири държави. Превел съм 7-8 книги от руски език - проза. Започнах да публикувам свои стихове на 55-годишна възраст”. Дотук има издадени три стихосбирки: „Лични стихове”, „Шепа стихове” и „Стихове на вятъра” - все от великотърновското издателство „Слово”.
А ето и едно критическо мнение за поета по повод последната му засега книга „Стихове на вятъра”:
„В истински стойностните автори винаги се крие и едно дете. То ги пази от неискреност. От мимолетни заблуди и фетиши-еднодневки. Това дете е приютил в дарованието си и Райчо Русев-Райсън. Четейки „Стихове на вятъра” се убеждаваме, че и днес се случват малки чудеса. Като тази стихосбирка... Без да е на гребена на литературната вълна, поезията на Русев-Райсън е запомняща се. Тя е тих приятелски разговор с всеки, който доверчиво разтвори страниците й.”
Що се отнася до загадъчното споменаване на Райчо Русев за живеенето му „в три времена и четири държави” - за това вероятно слушателите ще научат повече от самото предаване.

неделя, 26 декември от 17.00 часа

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна