Eмисия новини
от 04.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Български пианисти свирят творби от Ференц Лист

Трифон Силяновски, пиано
Снимка: Архив
Листоманията завладя целия музикален свят! 200-годишнината от рождението на великия унгарски клавирен виртуоз и композитор Ференц Лист ескалира в тържествени чествания, фестивали, тематични концерти, симпозиуми и конференции, изложби, инсталации, клавирни конкурси, специални издания на биографични книги, изследвания. Звукозаписните фирми предлагат интерпретациите на творби от Лист на най-големите пианисти, първи записи на неизвестни ръкописи, изскочили от архивите, интеграли с неговата клавирна, симфонична и духовна музика.
„Лист пътешественикът”, „Лист – законодателят на клавирното изпълнителство”, „Композиторът пророк на новата музика”, „Съблазнителят и Мистикът” – невъобразими са аспектите, които разнищват личността и живота на артиста, голямото му изкуство. „Като Луи ХІV бих казал с гордост на публиката: „Концертът – това съм аз!”– тази мисъл на Лист визира неговото изобретение, наречено клавирен рецитал. Нечувана за времето дързост! Артистът свири сам на сцената!
В концерта на българските изпълнители ще представим един Листов рецитал. Така, както някога е свирел прочутият виртуоз – свои клавирни творби и транскрипции на пиеси от други композитори. Но не един изпълнител ще властва на „радиосцената”, събрахме неколцина от известните български интерпретатори на музиката му: Юри Буков, Ото Либих, Алексис Вайсенберг, Трифон Силяновски, Димо Димов, Йовчо Крушев и Атанас Кареев.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.