Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиоенциклопедия „Светът на подправките”: История на подправките

Способни да придават на храната божествен вкус, уханните подправки предизвиквали богатите още от древността да плащат за тях със злато, за да бъдат неизменна част от трапезата им. Подтиквали смели мореплаватели да търсят пряк път към Индия, един от източниците на ценните овкусители: черен пипер, индийско орехче, канела, карамфил и кардамон.
Владетелите заимствали в одеждите си ярките цветове на царствения шафран и куркумата като символ на височайш белег, които заедно с толкова други подправки овкусяват храната ни, насищат я с неустоим аромат, украсяват я, консервират я, предпазват ни от болести и подобряват настроението ни. Тичинки, семена, шушулки, листа, клонки, коренчета, изпълнени с етерични масла, витамини, минерали имат силата да насищат голяма част от сетивата ни.
Още от древността народните вярвания им придават магически свойства. И до днес някои носят скилидки чесън и коренче куркума като защита срещу злите духове. Според древното индуско учение Аюрведа, кардамонът придава на характера способност да избягва конфликтите и да прощава обидите. Чрез неговата употреба се преодоляват конфликтите в семейството и се изгражда търпимост към неприятните хора. Кардамонът премахва и натрапчивите мисли за ненужни покупки.
Тънкият аромат на подправките, изпълнен с толкова много живот, ще ни води в цикъла „Светът на подправките” всеки четвъртък на месец декември в „Радиоенциклопедия”.
Първото предаване е посветено на историята на подправките и географските открития, свързани с търсенето им; видове подправки; класификация на подправките.
Участват: Десислава Иванова от БАН, Румен Тодоров, учен в областта на месопреработването, и Виктор Кънчев, готвач.
По публикацията работи: Елена Кортел
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна