Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За мисията на Националната художествена академия

Проф. Свилен Стефанов, (вляво) заместник-ректор на Националната художествена академия по научната и художествено-творческата дейност връчи на проф. Трендафилов почетния знак за заслуги към Академията.
Снимка: Национална художествена академия
В четвъртък, 2 февруари, Националната художествена академия представи поредната оригинална изложба в своята галерия „Академия”. Листите с хаотични цветни петна, вплетени в ярки цветови и композиционни хармонични форми, впечатлиха разнородната публика, която изпълни залата по време на откриването. Изложените картини на художника Димитър Трендафилов са част от сборната колекция от сериграфия и литография, подготвена от него през последните две години, и сбирка от калиграфски творби, които той рисува през последните десет години. В изложбата са показани и част от работите му с техниката „ебру“.

Академията е не само място за усвояване на традиционни професионални умения, но и място за художествени и научни изследвания и експерименти, интердисциплинарни колективни реализации в гранични между отделните специалности жанрове. Диалогът и обогатяването между старото и новото, между художествените практики е същината на академичното...  Такава е позицията на проф. Светослав Кокалов, ректор на НХА, за нейните най-важни цели и задачи. За мисията на Националната художествена академия ще разговаряме с него в предаването.

събота, 4 февруари, от 15 часа
По публикацията работи: Божидар Любенов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна