Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социалноотговорен ли е българският бизнес

По повод сполетялото страната ни бедствие много хора изоставиха на заден план бизнеса, но сега възникват редица въпроси, свързани преди всичко с налагащи се две мнения. Едното е, че бизнесът е корпоративно социалноотговорен. Другото е свързано с обвинения, че българският бизнес е корпоративноалчен. Огнян Донев, председател на УС на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), пред „Нашият ден”:
Изкуството на управлението изисква да се намери баланс между двете позиции. Трябва да сме честни и да признаем, че може би защото се намираме в един етап на изграждане на структури, надделява управлението с цел растеж на самата компания. При всички случаи трябва да разглеждаме корпоративната социална отговорност, особено сега в условията на финансова криза, в два аспекта. Първата функция е запазване на работните места.
Така се осъществява нещо, за което обществото не си дава сметка, но това е по-ценното и по-важното за обществото. Другото е да си съпричастен, доколкото можеш. А дали трябва да се бие барабан и да се превръща социалната отговорност в някаква рекламна кампания, аз съм скептичен, не би трябвало да бъде така.
Природата всеки път ни напомня за себе си, критичното състояние още не е преминало. Ние не сме над природата, но в случая със с. Бисер обществото ни се оказа солидарно. Не би трябвало да се превръща в състезание оценката кой е бил най-адекватен – бизнесът, администрацията или обикновените хора. Чуха се различни гласове. Бих казал, че един пенсионер, който е отделил за дарение 2 лв. е много по-солидарен от една фирма, която дарява много по-големи суми. Рецепта за стимулиране на участието на бизнеса в различни ситуации, изискващи това, не мога да давам. Всичко зависи от отделния човек, ръководител на фирма и пр. Разберете, това не е и не би трябвало да се обърне в състезание. Някой път хората се борят за оцеляване на фирмите си в тази тежка икономическа ситуация, така че от тях не бива да се очакват чудеса, нито да бъдат обвинявани в липса на съпричастност. Ако те успеят да съхранят работните места във фирмите си, това на този етап е настина добро постижение в полза на обществото.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени