Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Асфодел” на Калоян Праматаров пречи на забравата

На митичното цвете на забравата Асфодел, което растяло в полята по пътя към страната на мъртвите според гръцката митология, е кръстена дебютната стихосбирка на Калоян Праматаров. Митът говори, че който хапнел от цветето, забравял миналия си живот. Калоян, обаче, по всички възможни начини се противи на забравата – по образование той е археолог.
Освен с поезията си, в която еднакво ясно се чуват накъсаният и припрян ритъм на града и отгласите от древни митологии, Калоян Праматаров е познат и с преводите си от френски. С българските читатели споделя книги като „История на религиозните идеи и вярвания” от Мирча Елиаде, „Ходът на идеите” от Франсоа Дос, „Книга за героите на келти и гърци” на Бернар Сенжан, и произведенията за деца на Александър Дюма „Кашата на графиня Берта” и на Жорж Санд – „Бабини приказки”. Междувременно прави и докторат по тракийска археология в Софийския университет.
Калоян Праматаров е еднакво повлиян от научните си занимания, свързани основно с археологията и антропологията и от стопаджийските си пътешествия; както и девет месеца прекарани в Гърция, където случайно се захваща с подводен риболов. „Под водата ти си друг, променяш се напълно” казва той.
Разговорът с Калоян Праматаров започва отначало – от заглавието на книгата, митологичното цвете Асфодел.
По публикацията работи: Яна Пункина
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна