Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От братя Люмиер до "Аватар" или точката като многоточие в творческите търсения на проф. Божидар Манов

Снимка: Архив
Отразяването на Международните филмови фестивали, представянето на най-интересното от българското и световното кино, задълбоченият анализ за развоя на това най-популярно, но и най-младо изкуство от десетилетия са немислими в програма „Христо Ботев” на БНР без участието на проф. Божидар Манов. Той е знакова фигура в областта на кинознанието, педагог, кинокритик, селекционер, ментор... А казано накратко – висок професионалист. Компетентен и винаги интересен събеседник. Професор е в Нов български университет и в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, където ръководи катедра „Кинознание”, вицепрезидент на ФИПРЕССИ (Международната федерация на филмовите критици), автор на няколко книги, полезни както за студенти и специалисти с интереси в областта на киното, така и за интелигентните почитатели на седмото изкуство изобщо, удостояван е с редица национални и международни награди за своето творчество.
В края на 1996 година университетското издателство „Св. Климент Охридски” публикува труда му „Теория на киноизображението”. Осем години по-късно, през 2004, когато новото дигитално изображение вече се налагаше масово на екрана, издателство „Аскони Издат” събра между корици със заглавие „Еволюция на екранното изображение”, цялото съдържание на първата книга и нова втора част, която обобщава практиката на цифровия екран. Но ето какво казва самият автор:
„... още тогава бе ясно, че еволюцията на екранното изображение не е изчерпана и скоро ще се наложи книгата да бъде преработена и допълнена с нова информация за настъпващите промени на екрана. Илюзията на триизмерното изображение вече тръгваше по света и много скоро завладя хиляди кинозали благодарение на улеснената и рязко подобрена цифрова 3D технология. Така след още осем години изображението влезе като трета част в сегашното преработено и допълнено издание. А вълната на еволюционната логика подсказва, че и точката в края на това издание може да се окаже… многоточие и да наложи следващо дописване и преиздаване.”
Така или иначе, това ново издание на „Еволюция на екранното изображение”, проследяващо развоя на кинотехнологиите от братя Люмиер до Аватар, вече е факт. А представянето на книгата, включено в програмата на 16 София филм фест, е на 14 март в зала „Мати”. Един разговор в аванс с автора й проф. Божидар Манов часове преди премиерата осъществи за „Артефир” Ивайла Александрова.
По публикацията работи: Надя Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна