Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

125 години от рождението на поета Димчо Дебелянов

Къща-музей „Димчо Дебелянов” в Копривщица.
Снимка: Архив

Днес в Копривщица в родния дом на поета започват тържествата по този повод. Искра Шипева, директор на дирекция „Музеи” в Копривщица, ни информира в „Нашият ден”:
Тук ще си дадат среща всички гости и граждани на Копривщица. Мотото на Дебелянов „Да се завърнеш в бащината къща” е живо и днес. Ние и къща-музей „Димчо Дебелянов” правим всичко възможно да посрещнем посетителите, които идват в този дом, за да намерят свой пристан и заслон, и всички онези, които се завръщат към бащината си къща. Изключително съм щастлива, че в днешния ден ние успяхме да съберем доста училища, които носят името на Димчо Дебелянов в страната. Те днес на кръгла маса ще си дадат среща в старото училище, където е учил Дебелянов, с участието на литературни критици, поети, писатели и родственици на Дебелянов.
Всеки ще представи своето училище. В това динамично и трудно време представители на 10 училища да дойдат в Копривщица е постижение. Това е традиция, за да поддържаме връзката с младото поколение. Музеят се посещава изключително много и от българи, и от чужденци. Интересът на младите е голям.
Честването ще продължи през цялата година, но днес слагаме началото на тържествата. Ще се поклоним пред гроба на Дебелянов. Ние сме щастливи, че преди 125 г. в Копривщица се ражда петото поред дете на семейството, орисано да носи името на дядо си Димчо, орисано да изпее най-хубавите песни на чист български език и да ги остави за поколения българи.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна