Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Звукови хроники „Каталог на птиците”: Птици на сцената

Танцът на малките лебеди от "Лебедово езеро" от Пьотр Илич Чайковски
Снимка: Архив
Щом иде реч за птици на сцената, веднага се досещаме за балета на Пьотр Илич Чайковски „Лебедово езеро”. Кое ли малко момиченце не е мечтало да танцува като красивата девойка-лебед Одета? Но пък едва ли си е пожелавало да има нейната злочеста съдба: да изпита любов, възможна само в друго измерение.
От приказка в приказка ще научите историята за цар Додон и Златното петле, разказана в операта-сатира на Римски-Корсаков. Как вълкът взима уроци по пеене от омайния учител по музика маестро Славей горски и дали Уху-Буху, бухалът-магьосник, ще успее да изтъни гласа му като на Майката коза ще разберете от мюзикъла „Вълкът и седемте козлета” на Александър Владигеров.
Поучителната приказка на Андерсен „Славеят”, претворена в едноименната опера на Игор Стравински е съвсем актуална за нашето време, в което мнозина предпочитат да релаксират с гласовете на птиците, записани на компакт диск, но не и да направят усилието да се поразходят сред природата, за да се насладят, например, на натурално красивата песен на славея. Кой ще успее да изцели болестта на Китайския император – истинският славей или японският изкуствен механичен славей?
И още един горчиво-весел сюжет за неразбориите, забъркани от птицата, известна с уклона да колекционира лъскави предмети – бижута, сребърни лъжици и пр. скъпоценности, залегнал в операта на Джоакино Росини „Крадливата сврака”.
По публикацията работи: Янина Богданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна