Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Георгиев – забравен и неразбран?

Художникът Борис Георгиев и фрагмент от картината му „Странстващият пастир” 1922.
Снимка: Архив
За първи път картини на Борис Георгиев са изложени на търг през 1991 г. Творец с тънък усет към видимото и незримото, той е надарен със свръхчувствителност не само към детайлите на образа, но и с мистичния талант да докосва душата на човека. Борис Георгиев е един от малкото български художници, чиито житейски път го отвежда до други генииални личности предопределили пътя на световната мисъл и дух, като Алберт Айнщайн, Джавахарлал Неру, Рабиндранат Тагор и др.
Още като 14-годишен юноша съдбата му предоставя възможност да се срещне с Николай Рьорих. С помощта на меценати и приятели той започва да учи в Художественото училище към Дружеството за поощряване на изкуствата в Петербург, което е ръководено от Рьорих. Повлиян от него, а по-късно и от срещите си с учителя Петър Дънов, Борис Георгиев рисува по неповторим начин не само човека от битието, но и неговата дълбока същност. Така изобразява и духа на своята любима сестра по-малка сестра Катя, която макар и съвсем млада да напуска този свят, според него никога не го изоставя.
За превратностите в живота на Борис Георгиев, за неговото изкуство и за предстоящата изложба разговаряме с Пламена Димитрова, главен експерт в главна дирекция „Архивна политика” на ДА „Архиви”. Освен че е архивист, историк на изкуството, изследовател и лицензиран експерт-оценител на съвременно изкуство Пламена Димитрова е и изявен творец в областта на графиката с много самостоятелни изложби. Член е на международното жури на графичните Биеналета. Нейни произведения са включени в колекциите на Националната художествена галерия, Софийската градсака художествена галерия, Художествената галерия – Сливен, ателие-галерия „Светлин Русев”, както и на частни лица от България и чужбина. Куратор е на национални, международни и представителни изложби на българското изкуство, с множество публикации в тази област и участия в научни конференции. Преподавала е „История на изкуството” и работи в сферата на художествената критика на съвременното и старо българско и чуждестранно изкуство. Автор е на монографични изследвания и сценарии за документални филми за живота и творчеството на съвременни български художници.
Изложбата на Борис Георгиев ще бъде открита на 16 април 2013 г. от 18.00 часа в изложбена зала „Средец” на Министерството на културата, бул. Ал. Стамболийски 17.
По публикацията работи: Божидар Любенов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна