Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на Чудомир "Без докачение, моля..."

Снимка: wikimedia.org

Довечера (23-ти април) текст на Чудомир ще се превърне в пиеса пред очите на старозагорци. "Без докачение, моля!" е пиесата с режисьор Ивелин Димитров, която поставя Драматичният театър в Стара Загора. В спектакъла оживяват най-колоритните образи на Чудомир. Пъстрият архаичен и омаен език гали ухото и ни връща в един забравен свят. Звучи прекрасна музика, вият се кръшни хора, шарени костюми плетат една прекрасна българска шевица. И за да са актуални с времето, в което живеем, авторите не са пропуснали и политическите вълнения на Чудомировите герои.

Ивелин Керанов, директор на театъра, разказва защо точно по това време са избрали Чудомир:

Светът не е от вчера и няма да свърши, за да се занимаваме само с нещо толкова дребно като политически страсти. Занимаваме се с лошите принципи на политиката. Във времето те си останаха дълготрайни и почти вечни. Искаме хората да се посмеят на това, което ни се случва, а сериозните неща оставяме на политиците, ако са в състояние да правят нещо сериозно.

Димитър Митев, който играе ролята на депутата Двегушев, споделя:

Политическият момент в тази пиеса присъства доста силно. Чудомир си е актуален и днес, тъй като нещата, за които говори, са абсолютно адекватни на днешното ни време – борбата за власт, безкрайната алчност, ненаситността на политиците. Имах много прототипи, когато започнах да градя образа на депутата Двегушев.

Георги Райчев (в ролята на Пантата) допълва:

Пантата е условно в този спектакъл, той търси как да си изкара лесно пари. Всички българи в последните години се опитват да изкарат някакви лесни пари, някаква далавера да спретнат, без много да се напрягат. Чудомир определено ни води към асоциация с днешното време. Същото е. Борба за власт, нагли и нахални хора, които продължават да лъжат само и само да се докопат до кокала. Лошото е, че успяват.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна