Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специална правителствена комисия ще се занимава с имигрантите в Германия

Третото поред правителство на Германия, ръководено от канцлера Ангела Меркел, проведе първото си заседание. Макар и с патерици, след падане на ски пистата, тя ръководи първото заседание на правителството на широката коалиция между християндемократи и социалдемократи.

Ангела Меркел е поискала дискусията за опасността от наплив на българи и румънци във федералната република да бъде преустановена. От сега нататък с този проблем ще се занимава само създадената за целта специална правителствена комисия. Комисията не е ориентирана към отделни нации, а е за всички имигранти в Германия, уточни правителственият говорител Стефан Зайберт

Германия очаква около 180 хиляди души от двете източноевропейски страни, голяма част от които няма да са висококвалифицирани специалисти, търсени от фирми и концерни, а хора, които или никога не са работили, или са трайно безработни в страните си и търсят начини да се възползват от правото на свободно придвижване в ЕС.

На годишната си партийна конференция вчера коалиционният партньор ХСС потвърди категоричната си позиция за драстични мерки срещу социалните имигранти и настоя те да получат забрана за повторно влизане в Германия. Социалдемократите упрекват ХСС в популизъм и заиграване с една много опасна тема.

Най-вероятно за председател на комисията да бъде избран държавният министър по въпросите на имиграцията, бежанците и интеграцията Айдън Йозогюш. Тя е първият министър с имигрантски производ в германското правителство.

По публикацията работи: Елена Трифонова - кор. на БНР в Германия
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна