Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Годишната среща на общопрактикуващите лекари се провежда в Пловдив

Снимка: БТА

Призът за "Семеен лекар на 2013 година" ще бъде връчен за девети пореден път в Пловдив. Церемонията ще бъде по време на Националната научно-практическа конференция, която Сдружението на общопрактикуващите лекари организира традиционно в края на годината. Форумът започва днес и ще продължи до 17-и ноември. Очаква се да се включат над 600 общопрактикуващи лекари от цялата страна.

Според председателя на Сдружението на общопрактитуващите лекари в Пловдив  д-р Александър Калайджиев оптимизирането на дейностите на входа на здравната ни система и финансовата им обезпеченост са все проблеми, за които общопрактикуващите лекари от години предлагат решения, но те така и не се реализират. Затова той и колегите му разчитат на конструктивен диалог по време на форума в Пловдив, на който са поканени представители на парламентарната здравна комисия, на здравното министерство и на НЗОК. Д-р Калайджиев се надява те да внесат яснота за намеренията на управляващите по отношение на здравеопазването:

Поставяме проблеми от години, но явно никой няма желанието те да бъдат решени. Съгласни сме, че парите са малко, но да не забравяме, че дори в рамките на този бюджет, единствено в България парите за болнична помощ са най-малко. Искаме от години те да се повишат, но за съжаление има толкова безсмислени неща, за които се използва бюджетът. Не можем, ние за себе си, да разберем какви са причините на Касата да не оптимизира работата и разходите си. Най-вероятно са се намесили някакви други интереси и понеже има повече представители на някои медицински съсловия в Комисията по здравеопазване в НС, техните интереси са много по-застъпени, отколкото тези на общата медицина.

За предложението от следващата година пенсионерите да плащат един лев за преглед вместо цялата такса д-р Георги Цигаровски - заместник-председател на Районната лекарска колегия в Пловдив, каза:

Сред възможните проблеми е забавяне на плащанията от страна на държавата към Здравната каса. Потребителската такса има следната функция – да ограничи безсмисленото търсене на лекаря, т.е някой преди да реши да отиде на лекар, да се замисли дали действително има нужда. Намаляването на потребителската такса за хората в пенсионна възраст може да увеличи посещението в кабинетите. Аз напълно разбирам, че те са с недостатъчни доходи и смятам, че пенсиите им трябва да бъдат увеличени, а не да се намали потребителската такса.

И двамата лекари изразиха надеждата, че започналите обсъждания на новия Рамков договор ще се увенчаят с подписването му.

Общопрактикуващите лекари настояват всяка една съсловна организация сама за себе си да договаря условията с НЗОК, защото интересите са различни и много често едни надделяват за сметка на други.

Репортажа на Кремена Данева можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Кремена Данева - кор. на БНР в Пловдив

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна