Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Ив. Дичев: Знаците на расизъм и ксенофобия се приемат от нашето общество като естествено движение

Снимка: БГНЕС

112 български граждани сезираха главния прокурор, загрижени за правата на човека и законността в страната, с молба да се намеси в случая с подалата документи за регистрация нова националистическа партия. Сред подписалите писмото е и проф. Ивайло Дичев. Причините да сезират главния прокурор той обясни в предаването "Хоризонт до обед" с това, че посоката, в която е тръгнала България, е много опасна:

Знаците на расизъм и ксенофобия се приемаха от нашето общество като естествено движение, имало го и по света. Много от моите приятели и колеги смятаха, че тези неща, ако се оставят сами на себе си, ще се изхабят./…/ Оказа се, че в този тип разпасана медийна среда, в която живеем, този тип поведение започва да става все по-опасен. Това е начин за привличане на интереса на публиката. Тук трябва държавата да влезе най-накрая в ролята си и ясно да покаже границите, до които може да се достига.

Проф. Дичев каза, че напълно подкрепя общата декларация на президента и премиера, с която те осъждат проявите на ксенофобия и расизъм. Според него новоучредената неонацистка партия няма да бъде регистрирана, но въпросът е да се повдигне обществената нетърпимост към тези процеси:

Ние сме спокойна страна, хората не са такива в България. Те бяха истеризирани, освен всичко друго и чрез медиите./…/ Не бива да оставяме подобни процеси без внимание, защото именно тази медийна среда, в която живеем – комерсиализирана, с битка за публика, търсене на сензации и скандали, поражда нуждата от радикални, крайни жестове във всички сфери. Единственият начин да се спре това нещо е правото.

Интервюто с проф. Ивайло Дичев, както и репортаж на Ирина Недева за гръцката неонацистка партия "Нова зора", можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна