Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вълна от недоволство в Лондон заради зачестили катастрофи с велосипедисти

Снимка: Архив

Четирима велосипедисти загинаха при катастрофи по улиците на Лондон в разстояние на 8 дни. Това предизвика остро недоволство от липсата на необходимата инфраструктура за безопасността на велосипедистите.

Жена на възраст около 25 години бе премазана вчера сутринта от камион на кръгово кръстовище в източния лондонски квартал "Боу", с което общият брой на загиналите велосипедисти в британската столица от началото на годината възлезе на 12 души. Почти по същото време други двама велосипедисти бяха ранени, единият от които е с опасност за живота. Четири от жертвите са само през последните осем дни, а на кръстовището в "Боу" това е третият смъртен случай за две години.

Трагичните инциденти с велосипедисти предизвикаха вълна от недоволство сред лондончани. Стотици велосипедисти излязоха снощи на кръстовището в "Боу", за да почетат жертвата с двуминутно мълчание и обиколка на кръстовището.

Яростни критики бяха отправени към кмета на Лондон Борис Джонсън, че не е успял да направи улиците безопасни за велосипедистите, след като преди шест години самият той започна кампания за насърчаване на този вид транспорт. Кметът обаче се оправда, че за последното десетилетие велосипедистите са се увеличили три пъти и че е абсолютно наложително да продължава инвестирането на големи суми за подобряване на инфраструктурата за колоездачите и гарантирането на тяхната сигурност.

По публикацията работи: Веселин Паунов - кор. на БНР в Лондон

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени