Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МЗХ: Създадена е организация за изплащането на 278 млн. евро по ПРСР до края на годината

Снимка: БГНЕС

278 млн. евро по Програмата за развитие на селските райони трябва да бъдат разплатени до края на годината. В противен случай средствата ще бъдат загубени. Заместник–министърът за земеделието Явор Гечев обясни, че новото ръководство на фонд "Земеделие" е създало организация за бързо разплащане и че 70 служители от страната са командировани в централата. Те ще работят и събота и неделя, за да не се спира процесът.

От репортерска проверка става ясно, че за да може 278 млн. евро да се изплатят до 31-ви декември, трябва всеки ден да се разплащат по 7 млн. евро. За първите девет месеца на година са платени едва 90 млн. евро.

Надеждите са, че през декември се задават плащания по мерките за агроекология, по които ще се платят 168 млн. евро. Още следващата седмица МС ще трябва да вземе решение за наддоговориране със 117 млн. евро по общинските мерки, каза Гечев. Той посочи, че това е част от актуализирания екшън план за усвояване на парите.
Гечев не се ангажира с конкретни числа за възможни загуби, тъй като според него това зависи и от факта колко от частните бенефициенти ще подадат заявки за разплащане.

Според министъра на земеделието Димитър Греков една от причините за внезапната смяна на цялото ръководство на фонд "Земеделие" на 7-и ноември е това, че предишното ръководство е скрило от МЗХ предупредителни писма от ЕК и ниските темпове на разплащане по земеделската програма. Едно от тези писма с дата 7-и ноември съобщава, че ЕК вече се е самосезирала на база медийни публикации за начина, по който са усвоявани парите по медийната стратегия. Става въпрос за нашумелия случай с пиарките на бившия министър на земеделието Мирослав Найденов, които имаха спечелени проекти за създаване на фейсбук-страница на Програмата за развитие на селските райони.

Димитър Греков каза още, че ЕК изисква информация дали е имало нарушения в процедурите за обществени поръчки по този случай. От своя страна МЗХ е поискало справка от прокуратурата за това. Според Греков това правителство не е плащало никакви пари по тези два проекта. Платени са авансово само 15 хил. лв. от предишното правителство.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени